ISO 22000:2005

Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων

Το ISO 22000:2005 είναι διεθνές πρότυπο που καθορίζει τις απαιτήσεις ενός συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων. Εκδόθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) το 2005 και ενσωματώνει τις:

  • απαιτήσεις του HACCP

  • απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας

  • γενικές αρχές των συστημάτων διαχείρισης

δημιουργώντας έτσι ένα ολοκληρωμένο, παγκοσμίως αναγνωρισμένο, πρότυπο ασφάλειας τροφίμων.

Το πρότυπο απευθύνεται σε όλους τους οργανισμούς που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή:

  • στον πρωτογενή τομέα  (εκτροφή ζώων, παραγωγή φυτικών προϊόντων)

  • στον δευτερογενή τομέα (μεταποίηση για παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών)

  • σε οργανισμούς / επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αποθήκευση, διανομή, χονδρική και λιανική πώληση και

  • σε οργανισμούς/επιχειρήσεις που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες (προμηθευτές υλικών συσκευασίας, εξοπλισμού, προϊόντων καθαρισμού, πρόσθετων υλών, απεντομώσεις – μυοκτονίες κλπ)

Τα σημαντικότερα οφέλη για την επιχείρηση από την πιστοποίηση κατά ISO 22000:2005 είναι:

  • η τεκμηρίωση της συμμόρφωσης με την σχετική εθνική και κοινοτική νομοθεσία

  • η εναρμόνιση με κοινά αποδεκτές πρακτικές παραγωγής τροφίμων

  • η μείωση των αστοχιών και ο εντοπισμός των εσφαλμένων πρακτικών

  • η ετοιμότητα της επιχείρησης στην αντιμετώπιση διατροφικών κρίσεων

  • το αίσθημα ασφάλειας των καταναλωτών για τα προϊόντα της επιχείρησης

  • η συνεχής βελτίωση της επιχείρησης

  • το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά